Varíme s vedou - fyzika a chémia v kuchyni
- Téma: Chémia, Živá príroda a chemické vedy, Fyzika, Neživá príroda
- Miesto konania: SNM – Prírodovedné múzeum
- Prednášajúci:Bc. Patrik Čechvala, RNDr. Vasil Šmatko, Bratislava,
- Dátum a čas začiatku: 30. 09. 2016 19:00
Informácie
Existuje nejaký súvis medzi varením a fyzikou alebo chémiou? Nepochybne áno. Samotná príprava jedla vlastne predstavuje akýsi typ experimentu. Využívame pri tom množstvo prírodných zákonov a ani si to nemusíme uvedomiť. Kuchyňa sa tak razom mení na laboratórium. Varenie tak môže predstavovať príjemný spôsob ako sa zoznámiť s prírodnými vedami. V prednáške si ukážeme, koľko zaujímavých vecí sa môže v jednotlivých receptoch a postupoch v kuchyni skrývať. Súčasne si aj niektoré veci prakticky ukážeme a pripravíme, pričom využijeme aj nie úplne klasické ingrediencie. Nakoniec bude súčasťou aj menšia ochutnávka našich výtvorov.