Varíme s vedou - fyzika a chémia v kuchyni

  • Téma: Chémia, Živá príroda a chemické vedy, Fyzika, Neživá príroda
  • Miesto konania: SNM – Prírodovedné múzeum
  • Prednášajúci:Bc. Patrik Čechvala, RNDr. Vasil Šmatko, Bratislava,
  • Dátum a čas začiatku: 30. 09. 2016 19:00

Informácie

Existuje nejaký súvis medzi varením a fyzikou alebo chémiou? Nepochybne áno. Samotná príprava jedla vlastne predstavuje akýsi typ experimentu. Využívame pri tom množstvo prírodných zákonov a ani si to nemusíme uvedomiť. Kuchyňa sa tak razom mení na laboratórium. Varenie tak môže predstavovať príjemný spôsob ako sa zoznámiť s prírodnými vedami. V prednáške si ukážeme, koľko zaujímavých vecí sa môže v jednotlivých receptoch a postupoch v kuchyni skrývať. Súčasne si aj niektoré veci prakticky ukážeme a pripravíme,   pričom využijeme aj nie úplne klasické ingrediencie. Nakoniec bude súčasťou aj menšia ochutnávka našich výtvorov.

Projekt je spolufinancovaný Európskou komisiou v rámci programu Horizont 2020 akciami Marie Sklodowska-Curie.

Festival vedy  - Európska noc výskumníkov 2014 - 2015, Grantová zmluva, č. 633288.