Mikróby - pomocníci alebo škodcovia?
- Téma: Mikrobiológia, Biológia, Živá príroda a chemické vedy
- Miesto konania: Stará tržnica
- Prezentuje: Ústav molekulárnej biológie, Slovenská akadémia vied
Informácie
Mikróby sú všadeprítomné, vyskytujú sa v pôde, vo vode, vo vzduchu, ľudskom tele, potravinách. Potrebujeme ich pre život, ich prežívanie závisí od prostredia v ktorom sa nachádzajú. Predstavíme Vám ako tieto mikróby vyzerajú, ktoré z nich sú najčastejšie vplyvom nevhodného prostredia premnožené a poškodzujú umelecké predmety, archívne dokumenty ako sú papier, pergamen, fresky, drevené sochy, textílie, fotografie alebo múmie. Dozviete sa veľa zaujímavého o múmiách z Talianska a tiež niečo o múmií Žofie z Krásnej Hôrky. Ukážeme Vám ako sa dajú pomocou prírodných éterických olejov, ktoré majú antimikrobiálne účinky a sú často využívané v prírodnom liečiteľstve, poľnohospodárstve, potravinárstve, farmácii šetrne vyčistiť aj niekoľko rokov staré fotografie od plesní a baktérií. Porozprávame vám o senzorických vlastnostiach látok v potravinách, ktoré vytvárajú vôňu a chuť a mikroorganizmoch, ktoré majú priaznivý vplyv na naše zdravie a nachádzajú sa napríklad v bryndze. Dozviete sa prečo vonia mokrá zem po daždi. Uvidíte a nakreslíte si pár obrázkov s užitočnými farebnými pôdnymi baktériami na Petriho misky. A najmenších návštevníkov čakajú súťaže s milým prekvapením.